hu| en| sk | ua | ro

ÉLETFA!

Az Életfa a Pangea Hotel**** szívében helyezkedik el és Közép-Kelet Európa legnagyobb beltéri szobra. 13 m magas, 2 m átmérőjű kompozíció, amin 509 élőlény (495 Kárpát-medencében őshonos állat és 14 db emberi alakzat) látható.

Az Életfa szimbolizálja a testi, lelki és szellemi szinteket, valamint a születéstől az elmúlásig az élet történetét. A fa törzsén az adott oldalnak (az adott évszaknak) megfelelő állatjegyek helyezkednek el.

A keleti oldal-a TAVASZ

- gyökérzetében a téli álomból előbújó kétéltűek és hüllők tűnnek elő a fa gyökerei közül. (barna varangy, tarajos gőte, foltos szalamandra, fürge gyík és erdei sikló, valamint az odvaikból előmerészkedő emlősök, mint a róka, borz és a sün) Balra a rideg tartás tavaszi szaporulatai, mint a rackajuhok, lovak, szürkemarhák) jelennek meg. A fa törzsén lévő figurális ábrázolás a tavaszi friss, fiatal életerőre utalnak. A kos szarvai az életerőt sugározó griffek, míg a Kikelet Tündérének haja a Jó pásztor subája. A bika csillagjegy felett a fa koronájában réti sasok és hattyúk jelennek meg.

A déli oldal-a NYÁR

-törzsének legalsó részében a nyári időszak kezdő állatjegye a vízi bivaly (rák). Szarvai, mint bőségszaruk ontják a földek, rétek, vizek gazdagságát. Két oldalán a természetes vizek élővilága elevenedik meg (vízi lárvák, békák és petéik, tiszavirág és búbos vöcskök) és a mezők földalatti, felszíni hemzsegő élete, mint a földi poszméh, aranyos rózsabogár, zöld lombszöcske, földi kutya, éti csiga vagy a párbajozó őzbak pár. A törzsi szakaszban a mezei nyúl a termékenységre utal, míg a keresztesvipera óvatosságra figyelmeztet. A hiúz felett látható Nyártündér haja Pán szakálla. A lombkorona legfelső ágain fehér és fekete gólyák és füstifecskék láthatók.

A nyugati oldal- az ŐSZ

- törzsén az évszakkezdő csillagjegyre, a mérlegre utalva a két irányban szétáradó gyökérzet jobb oldalán a gímszarvasok bőgési viaskodásait, míg a bal oldalon a fiatal ragadozók (farkasok, aranysakálok, borzok, hiúzok) csoportos vadászatait megidéző formavilág bontakozik ki. A törzsén megjelenő Ősz tündér mellett farkas, paripa és egy vadász az egyensúly fenntartására figyelmeztet. A nyugati oldal lombkorona szintje az őszi nap-éj egyenlőség kapuja, ahol darvak, vetési ludak, utalnak az ég élővilágára.

Az északi oldal- a TÉL

-gyökérszerkezete az évszakot indító bak állatjegy két oldalából kitörő gyökérfolyamok jobb oldali ágán, az erdei ragadozók korai szaporulatát megörökítő formavilág látható.  A bal oldalán a téli vermelésüket abbahagyó, ívásukat megkezdő halrajok (csuka, kárász, keszeg, ponty, harcsa) jelennek meg. A törzsön megjelenő női alakok állapotosságára utal a csikó, aki új élettel adományozza meg a Földet. Az északi telet idéző ágrendszereken többek között éjszakai ragadozók és harkályok láthatók.

 

A Korona

az Életfa égbe nyitott fele, amely úgy jelenik meg, hogy az ágrendszer és a közte lévő tér minden irányban egy-egy szellemi kaput képez. Itt láthatóak a réti sasok, a hattyúk, a gólyák és füstifecskék, darvak és vetési ludak továbbá a kerecsen solymok és hollók.

 

Az Életfa szimbolikája hordozza az egyetemes életforrásból az elemeken keresztül a létesültekig áramló élet történetét, megfelelve az ÉLETFA elnevezésnek.

 

Érdemes alaposan megnézni!

 

Weboldalunk sütiket alkalmaz a legjobb felhasználói élmény érdekében.